Кизил – дерево, або кущ . Популярність цієї рослини набирає обертів і не дивно, бо кизил має декоративну, лікувальну і поживну цінність.
Деревце висотою 2- 3м в 10 років. Дуже гарне на вигляд та може стати прикрасою будь якою ділянки. Кизил – рослина довгожитель, росте більше ніж 200 років.
У кизила блискуче зелене листя с прожилками і невеличкі жовтенькі квіточки зібрані у щитки.
Плоди – досить великі кістянки, мають жовтий, помаранчевий, червоний, або майже фіолетовий колір.
Форма плода – округла, овальна, або грушовидна. На смак вони кислуваті, кисло – солодкі, або майже солодкі, в залежності від сорту.
Молоде деревце дає 10- 15 кг плодів, а в дорослому віці може дати 100кг.
Використовують плоди кизила в свіжому вигляді, для варення, соків, компотів, вина, в соусах, для виготовлення солодкої пастили и лаваша, який потім додають до страв та соусів.
Корисний кизил також для здоров’я. В ньому міститься вітамін С навіть більше ніж у лимоні. Гарно допомагає при простуді, авітамінозі та як протизапальний засіб. Також рекомендують споживати при захворюваннях травної системи , при діабеті та при проблемах с тиском і судинами. А завдяки вмісту пектинів виводить з організму людини такі шкідливі речовини як тяжкі метали,радіонукліди, токсини,шлаки. Справжня аптечка .
Рослина морозостійка.
До ґрунту невибаглива.
Потребує помірного поливу.
Любить сонячні ділянки , або напівтінь.
Щоб деревце краще плодоносило треба посадити декілька дерев кизила , це потрібно для кращого запилювання.
Кизил одна з небагатьох рослин, які не хворіють і не вражається шкідниками. Тож догляд за кизилом буде не складним.
Посадіть кизил і будьте здорові та щасливі!